Interview architect De Akkerranden - Suleyman Ozbek

10 maart '22

Dat de nieuwste wijk in Oudenhoorn op Voorne Putten bijzonder wordt, dat gonst al tijden door het dorp. Maar hoe speciaal precies? En wat was de inspiratie voor het project? Architect Suleyman Ozbek van Kokon Architectuur & Stedenbouw in Rotterdam neemt je mee op avontuur en vertelt alles over De Akkerranden. Lees je mee?

image alt

Streekeigen architectuur

Het plan is in samenwerking met de gemeente tot stand gekomen. Voordat het schetsen begon is Kokon met BPD en gemeente op excursie door de buurt gegaan. Suleyman vertelt: “Er zijn heel veel foto’s gemaakt van woningen met kenmerkende architectuur of bijvoorbeeld bijzondere eigenschappen. Dit is allemaal opgenomen in het beeldkwaliteitsplan om ervoor te zorgen dat de architectuur van De Akkerranden straks echt streekeigen is. Het wordt een plan dat zich onderscheidt van de dertien in een dozijn-project. Elk dorp, elke stad is anders en daarom is het zo bijzonder dat we juist de belangrijkste kenmerken van de streek en Oudenhoorn laten terugkomen in het ontwerp van De Akkerranden.”

image alt

Rijke details

In De Akkerranden komen straks rijwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande woningen, met allemaal een individueel karakter. Zo wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende kleuren en bijvoorbeeld gestucte gevels. Maar we moeten ook denken aan rijke geveldetails. Suleyman: “In de omgeving zie je veel kozijnen met daarboven een rollaag - een rij gemetselde stenen in een verticale richting - met een contrasterende kleur ten opzichte van de basisgevel. Maar ook gestucte gevels met blokverband, gebogen topgevels en gevelankers zijn veelvoorkomend. Deze accenten hebben wij vertaald naar een nieuw en superduurzaam plan met woningen die een EPC hebben van -0,07!”

image alt

Sfeer als uitgangspunt

De omgeving en de aangrenzende wijk zijn dus erg belangrijk geweest in het ontwerpproces. Niet alleen voor de uitstraling van de woningen maar voor de sfeer en beleving van de hele wijk. Pleintjes, groene straten en de Brink spelen daarom een belangrijke rol. Suleyman legt uit: “De Akkerranden bestaat uit verschillende deelgebieden die allemaal kenmerkende eigenschappen bezitten. Bij toegang naar de wijk vind je bijvoorbeeld een vrijstaande woning. Een echte ‘special’ met veel detail, luiken en een bijzondere gevel met een combinatie van metsel- en stucwerk. De woningen aan de groene Brink en de lommerrijke straat met een pleintje verschillen ook allemaal in uitstraling. Elk gebied heeft zo een eigen sfeer en je kunt dus duidelijk zien dat je je in een ander deel van de wijk bevindt. Net als in Oudenhoorn, waar niet alles in één keer is gebouwd. Dat gevoel proberen we hier te recreëren.”

  Bekijk de woningtypes
  Lees het laatste nieuws