Dorps wonen op een steenworp van Hellevoetsluis

29 oktober '20

Naast de dorpskern van Oudenhoorn staat iets nieuws te gebeuren. Aan de westzijde van het dorp, nabij de rand van Hellevoetsluis, komt nieuwbouwwijk De Akkerranden. Er komen 180 nieuwe woningen: rijwoningen, 2 onder 1 kapwoningen, vrijstaande woningen, sociale huurappartementen én starterswoningen. Het wordt een wijk die mooi past bij het dorpse karakter van Oudenhoorn. Een wijk waar heel veel verschillende mensen zich thuis gaan voelen. En een nieuwe impuls voor Oudenhoorn!

Aanwinst

“De regio snakt naar nieuwe woningen en ook in Oudenhoorn merk je dat duidelijk”, zegt Peter Schop, wethouder in Hellevoetsluis met o.a. ruimtelijke ordening in portefeuille. “Sinds de jaren tachtig is in Oudenhoorn niet meer gebouwd. Veel ouderen willen graag kleiner wonen en in het dorp blijven. Ook jongeren uit het dorp willen hier graag een eigen huis. En veel mensen uit Hellevoetsluis en de regio willen dorps wonen en toch vlakbij de stad. Voor al die mensen is deze wijk een aanwinst.” 

image alt

Dorps wonen

Aantrekkelijk wonen is het hier zeker. In Oudenhoorn woon je lekker rustig te midden van het weidse polderlandschap en toch zijn alle voorzieningen nabij. Een breed winkelaanbod, sportverenigingen, openbaar vervoer en veel meer stadse gemakken; het is er allemaal in Hellevoetsluis. Bovendien ben je zó in Brielle, Spijkenisse of Rotterdam. Het leuke van de nieuwe wijk De Akkerranden is dat het dorpse karakter behouden blijft. De woningen staan in groepjes rond een centrale brink. Zoals het kerkplein nu de ontmoetingsplek van het dorp is, wordt de groene brink dat in de nieuwe wijk. Ook de korte straatjes met verspringende blokken en de laagbouw passen goed bij Oudenhoorn. Er komen natuurlijk veel speelplekken voor kinderen en aan de rand van de wijk komt een nieuw wandelpad langs het water dat via een bruggetje verbonden is met de polder.

image alt

De vaart zit erin

De Akkerranden liet wegens gemeentelijke herindelingen een tijd op zich wachten, maar nu zit de vaart er goed in. De samenwerking tussen de gemeente, BPD Ontwikkeling en overige partijen verloopt vlot. “Samen hebben we goed gekeken naar het karakter van Oudenhoorn en geluisterd naar de wensen van omwonenden, bijvoorbeeld over de ontsluiting van de wijk. Die zaken zijn goed vertaald in het ontwerp van de nieuwe wijk”, zegt Schop tevreden. Ook over de duurzaamheid van de woningen is de wethouder te spreken: alle woningen worden gasloos en voorzien van een bodemwarmtepomp en zonnepanelen. Hiermee zijn de energielasten veel lager dan bij bestaande woningen. Daarnaast geeft de wijk veel ruimte aan de natuur: er komt veel groen, water, taluds met bloemen en nestkasten voor vogels en vleermuizen. Kortom, een rijke leefomgeving voor tal van nuttige insecten en een prettige leefomgeving voor de bewoners.

Dit najaar start verkoop

Locatiemanager Paul Opstal van BPD Ontwikkeling besluit: “We zien dat de belangstelling voor de verschillende woningtypen in deze nieuwe wijk groot is. Eind november gaan de eerste woningen in verkoop. Inmiddels zijn we ook begonnen met de voorbelasting van het terrein. De bouw start waarschijnlijk komende zomer. Naar verwachting kunnen we in de zomer van 2022 de eerste woningen opleveren.”

Bekijk de woningen
  Bekijk de woningen
  Lees het laatste nieuws