Duurzame oplossingen voor je interieur
24 april '23
Nu de bouw van de woning vordert, ben je vast al aan het ‘Pinteresten' geslagen om jouw woonhuis straks helemaal vorm te geven. Een heerlijke frisse start met een nieuw huis én nieuwe meubelen. De productie van bouwmaterialen, verf en andere grondstoffen voor de vervaardiging van meubelen hebben een impact op het milieu. Gelukkig wordt duurzaam produceren steeds meer de norm. Hierdoor heb je meer keuze in producten die niet of minder belastend zijn voor het milieu. In het Nieuwbouw Handboek heb ik per hoofdstuk een aparte sectie toegevoegd met duurzame tips voor je woning. In deze blog geef ik je nog meer inspiratie!
Duurzaamheid binnen de productieketen
Om over een duurzaam product te kunnen spreken, wordt er op een aantal punten in het productieproces gelet. Het is van belang dat de gebruikte grondstoffen duurzaam zijn en dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen wanneer deze tot halffabricaten of eindproducten worden geproduceerd. Ook het vervoer van artikelen naar groothandelaars of retailers zorgt voor CO2-uitstoot. De manier waarop een artikel is verpakt is ook belangrijk. Daarnaast is de levensduur van het product van belang als het eenmaal een plek in jouw huis heeft gevonden. Tot slot: Denk aan producten die weer kunnen worden gerecycled als deze zijn versleten.
Om te beoordelen of je duurzaam bezig bent, zie je dat er best veel bij komt kijken. In mijn eigen woning heb ik destijds voor een pvc-vloer gekozen. Deze vloer is niet zo duurzaam bij de vervaardiging, maar wél als het om de levensduur van het product gaat. Een pvc-vloer heeft weinig onderhoud nodig en gaat tientallen jaren mee. Helaas is deze vloer niet recyclebaar omdat deze zit vastgelijmd op de ondervloer. Met die wetenschap had ik liever voor een andere vloer gekozen. Er zijn tegenwoordig wel pvc-vloeren die duurzamer worden vervaardigd zonder weekmakers. Dit zijn additieven die de vloer soepel en buigzaam maken, maar die slecht zijn voor het milieu. Een click pvc-vloer kun je wel recyclen omdat deze niet op de ondervloer gelijmd wordt. Het zit hem soms in de details, dus laat je goed informeren.
Uniek interieur met duurzame materialen
Er zijn steeds meer pioniers die de meest bijzondere producten maken van afval of organische grondstoffen. Zo zijn er stoelen van gerecyclede PET flessen en plaatmateriaal van oude spijkerbroeken en ander textiel voor bijvoorbeeld keukenkastjes en wandkasten. Of wat dacht je van een tafel van gerecycled plastic! Ook algen, ananasschillen en geperst houtpulp zijn een goed alternatief. Deze unieke materialen hebben meestal een terrazzolook, een ruw, bijna steenachtig uiterlijk of zijn heel natuurlijk. Door toevoeging van deze materialen aan je interieur ben je niet alleen duurzaam bezig, maar creëer je direct een eye-catcher in jouw woning. Win-win!
Makkelijke duurzame tips
Het nadeel van dit soort duurzame materialen is dat ze vrij prijzig zijn, maar de verwachting is dat dit snel verbetert. Door te kiezen voor kwalitatieve, tijdloze meubelen ben je ook al goed bezig. Zo gaan deze meubelen een leven lang met je mee! Duurzame materialen als bamboe en kurk zijn meer mainstream en dus ook beter te betalen. In mijn eigen woning kocht ik een eye-catching kastje gemaakt van bamboe. Niet alleen een mooi en natuurlijk materiaal, maar ook duurzaam doordat bamboe een snelgroeiende plant is.
Vind je het leuk om je interieur vaak aan te passen? Kijk dan eens naar verf van organische materialen. Er zijn verschillende natuurlijke verfsoorten die een stuk minder milieubelastend zijn, bijvoorbeeld in de vorm van poeder. Met alleen de toevoeging van water, maak je je eigen verf! Dit scheelt enorm veel massa tijdens het vervoer van verfpotten.
Ik vind het ook leuk om meubelen te 'upcyclen' als ik mijn interieur een nieuwe look wil geven. Zo heb ik een tv-kastje al 3× (!) een nieuwe look gegeven. De laatste keer heb ik de bovenkant van het kastje beplakt met een stickerfolie. Natuurlijk is echt hout mooier, maar dit is wel heel duurzaam en prijsbewust. Ook heb ik een vintage designmeubel gekocht: Een Togo Ligne Roset. Deze stoel heb ik opnieuw laten stofferen en nu ziet hij er weer helemaal als nieuw uit!
Last but not least
Heb je een nieuwe vloer gelegd en hou je planken over? Of misschien wel behangstroken of tegels? Zet het niet bij het grofvuil, maar verkoop het door of geef het weg zodat andere mensen er nog gebruik van kunnen maken. Je zult merken dat er genoeg mensen zijn die op zoek zijn naar een klein strookje behang om een hoek in hun woning net wat leuker te maken. Nog een laatste tip: Breng oude meubelen waar je op bent uitgekeken naar de kringloopwinkel. Zo krijgen dit soort spullen weer een nieuw leven!
Hi, ik ben Marije!
Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!